Artificial Mane

 

During Valencia Design Week, Jordi Iranzo and Angela Montagud made an ephemeral and conceptual installation inside a hair salon. The magazine More with Less has commissioned these two young Spanish designers to deal with the challenge of transforming the interior of a hairdresser in a relaxing and surreal space. In addition, the project had to answer a question:

What does it feel to be inside a mane?

More With Less logo

Concept

 

Following the “more with less” philosophy, together with a large team of contributors, changed the interior of the hair salon just with a single material: twisted cotton rope. More than 7 kilometers of rope, divided into more than 5,500 pieces, hang from the ceiling to create an artificial mane.
Respecting the functionality and daily work inside the salon, they have created different spaces at the reception and in the washing area, only playing with the length of the strings.
With neutral colors and simple geometric forms, each vanity table has a different haircut: a rectangular fringe, a triangular one, and finally, a circular one.

artificial_mane_installation

Project credits

 

Client: More With Less

Agency: –

Role: Direction / Editing / Compositing

Year: 2015

Installation by Jordi Iranzo & Angela Montagud
Photography by Carles Graullera

artificial_mane_installation
artificial_mane_installation